Energia – ICT – Verkostoalalle uusi työehtosopimus
22.5.2020
ENERGIA – ICT – VERKOSTOALALLE UUSI TYÖEHTOSOPIMUS
Sähköliiton hallitus hyväksyi kokouksessaan 8.5.2020 energia-ICT-verkostoalalle 6. toukokuuta syntyneen neuvottelutuloksen uudeksi työehtosopimukseksi. Vielä saman päivän aikana myös muiden osapuolien eli Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry:n, Energiateollisuus ry:n ja Palvelualojen työnantajat Palta ry:n hallinnot tekivät saman. Uuden työehtosopimuksen kausi alkoi neuvottelutuloksen syntypäivästä 6. toukokuuta ja jatkuu 31. maaliskuuta 2022 saakka. Monessa neuvottelupöydässä hiertäneistä 24 ns. kiky-tunnista päästiin eroon, mistä yhtenä kompensaationa sopimukseen kirjattiin 8 tutia palkallista koulutusta. Palkankorotukset noudattelevat ns. yleistä linjaa: kahden vuoden aikana ne ovat yhteensä 3,2 prosenttia.
POIMINTOJA UUDESTA TESSISTÄ:
Palkankorotukset:
- Yleiskorotus 1,2 % (1.9.2020).
- Yleiskorotus 1,4 % (1.8.2021) ja lisäksi yritys- tai työpaikkakohtainen erä 0,6 % (1.8.2021).
Säännöllinen työaika, yötyö ja liukuva työaika:
- Tasoittumisjakso on 12 kuukautta, mutta asiasta voidaan sopia toisinkin.
Keskeytymätön kolmivuorotyö:
- Työntekijät siirtyvät työajan lyhentymistä vastaavaan 1 576 tunnin vuosityöaikaan ensi vuoden tai tasoittumisjakson alusta. Työryhmä esittää ratkaisunsa tekniseksi toteutukseksi tämän vuoden marraskuun loppuun mennessä. Lyhennyksiä on tehty vuodesta 2011 lähtien.
Uuden työntekijän palkka:
- Uudelle työntekijälle voidaan maksaa enintään kuuden kuukauden ajalta palkkaa, joka on 85 prosenttia kyseisen vaativuustason mukaisesta palkasta. Aikaisemmin aikaraja oli neljä kuukautta.
Oppisopimusopiskelijan palkkaus:
- Oppisopimusopiskelijalle tulee maksaa vähintään vaatimustason 1 palkkaa.
Työaikamääräyksistä poikkeaminen:
- Sopimukseen kuuluu 8 tuntia palkallista koulutusta, joka voidaan toteuttaa syys-toukokuussa, ei kuitenkaan sunnuntaisin eikä arkipyhäviikkoisin. Asiasta voidaan sopia paikallisesti toisin.
Viikkolepo:
- Mikäli viikkolepoon ei ole mahdollisuutta, sinä aikana tehdystä työstä maksetaan korvaus. Asiasta voidaan sopia paikallisesti toisin.
Palkkausjärjestelmä:
- Esimiehen ja työtekijän pitää arvioida työntekijän pätevyyden kehittymistä kolmesta kuuteen kuukauden kuluessa siitä, kun hänen tehtävänsä on muuttunut vaativammaksi ja kehitettävät osaamisalueet on todettu yhdessä.
Varallaolo:
- Varallaolotunneilta maksetaan 30‒50 % tunti- tai kuukausipalkasta sidonnaisuusasteen mukaan.
Ay-jäsenmaksuperintä:
- Suositus on, että työnantaja toimittaa työntekijäkohtaisen selvityksen jäsenmaksutilityksistä sähköisesti kuukausittain tai kolmen kuukauden välein ammattiliitoille.
Tutustu työelämään ja tienaa:
- Kesäharjoitteluohjelma jatkuu vuosina 2020 ja 2021.
Neuvottelutulos luettavissa kokonaisuudessaan osoitteessa
https://www.sahkoliitto.fi/tyoehtosopimukset/002-energia-ict-ja-verkostoala.