Osastojen välinen salibandyturnaus 21.9.2019

Sähköliiton ammattiosastojen välinen salibandyturnaus 21.9.2019
 

Lahti otti toistamiseen kultaa voittamalla Oulun finaalissa vasta jatkoajalla.
 

Isäntäkaupunki Lahti oli ykkönen jo perinteeksi muodostuneessa Sähköliiton ammattiosastojen välisessä salibandyturnauksessa 21. syyskuuta. Lahden Sähköalantyöntekijät ry 059 otti näin toisen kiinnityksen vakuutusyhtiö Turvan lahjoittamaan palkintopokaaliin.

Tämän vuoden turnaus oli järjestyksessään viides, mutta vasta neljäs peräkkäinen Lahdessa pelattu. Ensimmäinen salibandyturnaus pelattiin Oulussa vuonna 2015 Volttipäivien yhteydessä. Sieltä pokaalin vei kotiin Raahen Sähkömiehet Ry 049. Vuonna 2016 turnaus siirtyi Lahteen, jossa Raahe jatkoi vakuuttavia otteitaan ja otti jo toisen kiinnityksen pokaaliin. Oulun Sähkötyöntekijäin Ammattiosasto ry 001 voitti ylivoimaisesti mestaruuden vuonna 2017. Sen jälkeen Lahti on siirtynyt kuskin paikalle voittamalla turnauksen 2018 ja nyt 2019. Pokaalin saa lopulta omakseen se Sähköliiton ammattiosasto, joka voittaa kolmesti osastojen välisen salibandyturnauksen.

Tämän vuoden turnaus pelattiin tuttuun tapaan Lahden Energiahallilla. Turnauksen avasi Sähköliittoa paikan päällä edustamassa ollut Juha Jumisko. Kaksinkertainen mestari Raahe joutui harmittavan pelaajapulan takia jättämään turnauksen väliin tällä kertaa.
 

Runkosarjassa nähtiin tiukkaa taistoa


Porvoon Sähkötyöntekijät ry 043 rooli oli tänä vuonna jäädä hieman tylysti turnauksen viimeiseksi.
Porvoon ensimmäinen peli Lahtea vastaan lupaili hyvää, mutta Lahti vei sen kuitenkin 3-2. Toinen peli Varkautta vastaan oli myös hyvin tasainen, mutta porvoolaisten maalinteon viimeistely ontui, ja Varkaus vei voiton 3-1. Kolmannessa pelissä tuli hieno 3-3 tasapeli Kouvolaa vastaan. Neljäs peli Oulua vastaan ei ollut helppo. Oulu viimeisteli tappavan tehokkaasti voittaen 6–1. Viimeisessä pelissä Raumaa vastaan maaleja tuli Porvoolle 3 ja Raumalle 5. Porvoon tehokkaimmat pelaajat olivat Tom Lindberg (maalit 4 + syötöt 0) ja Tatu Klaver (2+2).

Rauman Sähköalantyöntekijät ry 035 pelasi ensimmäisessä Sähköliiton turnauksessaan hienosti viidenneksi. Viidestä pelistään Rauma pelasi 5-3 voiton Porvoosta, kaksi loistavaa tasapeliä Varkautta ja Oulua vastaan ja kaksi häviötä Kouvolaa ja Lahtea vastaan. Lahtea vastaan Rauma oli todella lähellä pelata tasapelin, mutta Lahden Jani Koskinen onnistui roiskaisemaan 3-2 voittomaalin vain 26 sekuntia ennen ottelun loppua. Rauman tehokkaimmat pelaajat olivat Tommi Mieskoski (3+9), Juuso Hurunen (8+3) ja Ekku Hannukainen (3+2).

Kouvolan Sähkötyöntekijäin osasto ry 029 sai turnaukseen lisävoimia naapuriosastolta Kuusankosken Sähkömiehet ry 074. Kouvola oli ennen viimeistä runkosarjapeliään neljännellä sijalla yhdellä voitolla, yhdellä tasapelillä ja kahdella häviöllä. Viimeisessä pelissä vastaan tuli Lahti, joka oli kliinisellä pelillä voittanut kaikki päivän aiemmat pelinsä. Kouvolan GM Sami Liimatainen piiskasi joukkueensa kovaan iskuun turnauksen häämöttäessä loppuaan. Kouvola taisteli Lahtea vastaan tasapelin arvoisesti, ja onnistui yhden lisäpisteen ja aiemmin Raumaa vastaan pelatun keskinäisen 5-4 voiton ansiosta pitämään itsensä neljäntenä ja etenemään pronssipeliin.
Kouvolan tehokkaimmat pelaajat runkosarjassa olivat Teemu Puhakka (3+2) ja Sami Partti (3+1).

Varkauden Sähköalantyöntyöntekijäin Ammattiosasto ry 024 jätti viimevuoden turnauksen väliin pelaajapulan takia, mutta saapui nyt turnaukseen kenties vahvempana kuin koskaan. Vaikka Varkaus kulutti runkosarjassa 10 minuuttia jäähypenkkiä, ja joukkueella ei ollut kovimpia maalitykkejä, niin silti he tehtailivat hienosti tarvittavat maalit edeten runkosarjan kolmannelta sijalta pronssipeliin. Varkauden kolme tehokkainta pelaajaa runkosarjassa olivat Marko Poutanen (3+1), Oskari Vaanola (3+0) ja Tuomas Neuvonen (2+1).

Oulu eteni totutun helposti finaaliin tehden tehoja laajalla rintamalla, vaikka runkosarjassa Lahti voitti Oulun 3-1 ja Raumaa vastaan tuli 3-3 tasapeli. Oulun tehomiehiä runkosarjassa olivat Aleksi Ruonakangas (8+2), Sampo Nevala (4+3) ja Janne Mäkelä (2+4).

Hallitseva mestari Lahti eteni myös helposti finaaliin. Lahti pelasi ainoana joukkueena turnauksen läpi ilman jäähyjä. Joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja oli Jani Vahtera, joka teki joka pelissä vähintään yhden maalin keräten runkosarjassa tehot 6+1. Jani Vahteran jälkeen runkosarjan tehokkaimmat pelaajaat olivat Jussi Jokela (1+3) ja Jarmo Leman (2+1).

Taistelu runkosarjan pistepörssin voitosta oli loppuun saakka tiukka. Parhaan pelaajan tittelistä kisasivat Rauman Tommi Mieskoski ja Oulun Aleksi Ruonakangas. Mieskoski joutui jännittämään viimeisen runkosarjapelin ajan, että meneekö Ruonakangas pisteissä ohi. Runkosarjan viimeisessä Varkaus-Oulu -pelissä Ruonakangas teki yhden maalin, mikä ei kuitenkaan riittänyt pistepörssin voittoon. Ruonakangas jäi runkosarjan osalta tehoihin 8+2. Ennen mitalipelien alkua turnauksen parhaaksi pelaajaksi palkittiin Tommi Mieskoski 12 (3+9) pisteellä.
 

Mitalipeleissä ratkaisut saatiin vasta varsinaisen peliajan jälkeen


Pronssiottelussa kohtasivat Varkaus ja Kouvola. Varkaus jatkoi vahvoja otteitaan tehden 2 maalia. Maalintekijöinä olivat Antero Natunen (1+1) ja Oskari Vaanola (1+0). Marko Poutanen saalisti yhden syöttöpisteen Antero Natusen tekemään maaliin. Varkaus antoi pelissä vielä tasoitusta Kouvolalle kahdella kahden minuutin jäähyllä. Kouvolan runkosarjassa alkanut hurmos jatkui, ja se pystyi tekemään kaksi maalia. Maaleista vastasivat Henri Kiviranta (1+1) ja Rasmus Nironen (1+0). Petri Veskoniemi sai syöttöpisteen Kivirannan tekemään maaliin.

Kun pronssiottelu ei ratkennut varsinaisella peliajalla, niin ratkaisua lähdettiin hakemaan suoraan rangaistuslaukauskilpailusta. Varkaus pääsi kotijoukkueena aloittamaan rangaistuslaukaukset.
Antero Natunen lähti kuljettamaan palloa kohti maalia, josta Kouvolan maalivahti Petri Mentula syöksyi vastaan. Natunen vippasi pallon Mentulan yli, mutta se pomppi kuitenkin maalin ohi. Seuraavaksi oli Kouvolan vuoro. Henri Kiviranta lähti kuljettamaan palloa kohti maalia hiljentäen ennen maalivahdin aluetta ja laukoi pallon maaliin ohi Varkauden maalivahti Ari Kososen.
Varkauden Oskari Vaanola oli kolmas ampuja. Petri Mentula syöksähti oikea-aikaisesti Vaanolan vedon eteen torjuen tämän maalintekoyrityksen. Neljäntenä vuoroon tuli Kouvolan Teemu Puhakka. Puhakan kuljetus päättyi vetoon, joka meni useita metrejä maalista ohi. Varkauden viimeinen ampuja oli Tuomas Neuvonen, jonka olisi pakko onnistua mitalihaaveiden kannalta. Neuvonen eteni hiljaa kohti maalia ja laukoi muutamaa metriä ennen maalivahdin aluetta, mutta maalissa ollut Petri Mentula torjui vedon kädellään. Henri Kivirannan onnistuessa ainoana ampujana rangaistuslaukauskilpailussa, Kouvola vei pronssia 3-2 Varkauden jäädessä turnauksen neljänneksi.
Kouvola paransi sijoitustaan viime vuotisesta yhdellä sijalla ollen tällä kertaa kolmas.

Finaalipelissä turnauksen voitosta taistelivat Lahti ja Oulu. Oulu oli finaalin ennakkosuosikki ollen runkosarjassa tehokkaampi. Oululaiset olivat harjoitelleet keskenään useasti ennen turnausta, koska nyt oli vietävä pokaali takaisin pohjoiseen. Oululla oli kenties kovemmat menestyspaineet viimevuoden finaalihäviön takia.

Finaaliottelu alkoi rauhallisesti. Oulu hallitsi peliä ottelun avauspuoliskolla. Aleksi Ruonakangas hiljensi hallin tekemällä finaalin avausmaalin. Maaliin ei merkattu syöttäjää. Avausmaalin jälkeen ottelu jatkui tasaisena. Lahti näytti pelaavan koko ajan paineettomasti ja luottaen omaan pelitapaansa, hyökkääjät uhrautuivat ja blokkailivat laukauksia. Ahkera pelitapa tuotti ottelun toisella puoliskolla viimein tulosta, kun Lahden kapteeni Matti Parikka syötti ja Jani Vahtera laukoi tasoitusmaalin. Tasoituksen jälkeen peli pyöri keskialueella. Molemmat joukkueet puolustivat todella hyvin ja kumpikaan ei saanut enempää maalipaikkoja varsinaisella peliajalla, joten tilanteesta 1-1 mentiin 5 minuutin jatkoajalle.

Jatkoaika jatkui hyvin tasaisena yli puolivälin, kunnes Lahti sai aloituksen keskialueella. Matti Parikka syötti Lahden omalle Mörölle, Tuukka Leppäselle. Leppäsen laukaus kimpoili pelaajien välistä suoraan Oulun maaliin pelikellon pysähtyessä aikaan 2:12. Lahti voitti toistamiseen kultaa Sähköliiton ammattiosastojen välisessä salibandyturnauksessa. Vaikka Oulun huikea mitaliputki sai jatkoa, olivat oululaiset pettyneitä hopeasijaansa. Oulu on pelannut kaikissa Lahdessa järjestetyissä turnauksissa finaalissa, saldona 1 kulta ja 3 hopeaa.

Lahden joukkue oli väsynyt mutta onnellinen voitostaan. Voittajajoukkueessa pelasivat Jarkko Hellsten, Ilkka Jokela, Jussi Jokela, Jani Koskinen, Timo Kousa (MV), Jarmo Leman, Tuukka Leppänen, Harri Luoma, Esa Nikkanen (MV), Matti Parikka (C), Timo Raiski, Jani Vahtera ja Mika Vainionpää.

Turnauksen järjestelyistä vastannut Lahden Sähköalantyöntekijät kiittää kaikkia osallistuneita. 
 

Turnaus numeroina:

- 17 peliä
- 6 joukkuetta
- 63 pelaajaa
- 89 tehtyä maalia
- 343 pelattua minuuttia
- 37 jäähyllä istuttua minuuttia

Runkosarjan sarjataulukko 21.9.2019
JoukkueVoitotTasapelitTappiotPisteetTehdytPäästetytMaalieroJäähyminuutit
Lahti

4

1

0

9

14

7

7

0

Oulu

3

1

1

7

17

10

7

11

Varkaus

2

1

2

5

12

10

2

10

Kouvola

1

2

2

4

12

18

-6

4

Rauma

1

2

2

4

16

16

0

4

Porvoo

0

1

4

1

10

20

-10

4

 

Kolme parasta osastoa Sähköliiton salibandyturnauksissa vuosittain
VuosiSija 1.Sija 2.Sija3.
2015RaaheHaukipudasEi tietoa
2016RaaheOuluVarkaus
2017OuluPorvooRaahe
2018Lahti 2OuluRaahe
2019LahtiOuluKouvola